SEKULE: Školáci kvôli veternej smršti nastúpili do školy až dnes

10.09.2012 Senica

Sekule 10. septembra (TASR) – Veterná smršť v Sekuliach sa postarala miestnym deťom o dlhšie prázdniny. Školáci v obci na Záhorí nastúpili kvôli tomu, že vietor na konci augusta strhol strechu ich školy, na vyučovanie až dnes. Prvých desať dní školského roka sa totiž ešte pracovalo na odstraňovaní škôd.

"Keď nám 23. augusta uchytilo väčšiu časť strechy na škole, nepredpokladali sme, že sa odpratávacie práce potiahnu tak dlho. Ale ukázalo sa, že nasadenie a entuziazmus dobrovoľníkov na to stačiť nebudú a bolo nutné povolať odbornú firmu," povedal dnes pre TASR starostka obce Pavla Maxianová. Firma prišla aj s potrebnou technikou, ktorá dokázala odtiahnuť aj také časti strechy, ktoré mali niekoľko ton.

Harmonogram sa dostal do sklzu a nakoniec sa starostka s vedením školy aj kvôli bezpečnosti detí dohodla na posunutí otvorenia školského roka o týždeň. Mali pripravené aktivity pre tie, o ktoré by sa rodičia už nedokázali starať, ale nikto sa neozval. Tri stovky školákov tak prekročili brány školy až dnes, ale ich rodičia, učitelia, zamestnanci školy a najmä dobrovoľní hasiči ešte vo štvrtok 6. septembra zarezávali na poslednej brigáde na upratovaní areálu. "Patrí všetkým veľká vďaka, bez nich by sme to nezvládali," dodala Maxianová.

Škola môže podľa starostkiných slov fungovať v normálnom režime, obec zabezpečuje potrebné na opravu strechy. Škoda je zatiaľ vyčíslená na 350.000 eur.
 

Vyberte región